Чи може Вейп вибухнути

Чи може Вейп вибухнути

Застосування електронних сигарет давно не новина, і за час їхньої експлуатації виникло безліч міфів і підтверджених фактів. До них можна віднести факт про те, що Vape вибухає. У принципі це можливо, оскільки пристрій е-сигарет та їх робота безпосередньо пов'язані з процесами утворення енергії та нагрівання невеликого елемента у системі випаровування. Однак чи достатньо потужності та розжарення спіралі, щоб електронка могла вибухнути, а не просто спалахнути, розглянемо у цій статті.

Від чого вибухає вейп?

Електронні сигарети перетворюються на мобільний пристрій за рахунок наявності акумулятора – джерела енергії. Він може стати причиною вибуху вейпу під час використання чи зарядці. Виникнення високої температури ушкоджує ізоляційний матеріал, у результаті виникає коротке замикання. Гази, які присутні в корпусі девайсу спалахують від найменшої іскри і відбувається невеликий, але відчутний вибух.

Розглянемо всі можливі варіанти, які можуть спричинити вибух акумулятора вейпу:

  1. Коротке замикання. Натискання на кнопку «Пуск» (боксмод) відновлює ланцюг між негативним та позитивним полюсом акумуляторної батареї, при цьому миттєво починається подача живлення на нагрівальний елемент. Але якщо замикання сталося не в момент куріння, то енергія, що накопичується, не споживається, тому будь-які предмети з металу, що знаходяться в безпосередній близькості стануть провідником для струму. У цей момент з'явиться коротке замикання з наступним займанням. Допоможе виключити вибух вейпу спеціальний чохол для його перенесення.
  2. Невідповідні акумулятори. Деякі власники електронок займаються модернізацією пристрою чи їх ремонтом, встановлюють елемент живлення, номінальна потужність якої відповідає заявленої в технічних характеристиках виробника. Якщо випарнику необхідна подача потужнішого струму, то акумулятор, що працює на межі, перегрівається, оплавляється і стає причиною вибухонебезпечної ситуації.
  3. Встановлення пошкоджених або контрафактних акумуляторів. При заміні батареї слід звертатися до офіційного центру сервісного обслуговування або купувати запасні частини у надійних постачальників. Неможливо дати гарантію безпечного використання електронних пристроїв, на яких встановлені батареї, зняті з мехмодів, або контрафактні акумулятори.
  4. Неправильний процес заряджання. Батарея перезаряджається і стає нестабільною, якщо користувач заряджає вейп через шнур, який не входив до комплектації девайсу. При необхідності важливо підібрати зарядні пристрої для електронних сигарет, що підходять під характеристики акумулятора.

Також відповіддю на питання, чому вибухає вейп, може стати механічні пошкодження батареї. Невідомо, які реакції літію спричинить пошкодження цілісності оболонки акумулятора – спалах або вибух. Мало хто замислюється, які хімічні процеси відбуваються всередині батареї, утворюючи багато тепла. Тому при неполадках корпус якісного елемента живлення здувається, оскільки спрацює захисний механізм. Такий акумулятор потрібно терміново утилізувати.

Конструкція та особливості експлуатації вейпу

Усі електронки мають у конструкції такі деталі, як ємність для заправки жижі, плата керування, випарник та акумулятор із пристроєм для заряджання. У новітніх моделях електронних сигарет є додаткові елементи, які розширюють функціонал пристрою. Це датчики зі світловими індикаторами, механізми захисту та безпеки, дисплеї та багато іншого.

Незалежно від складності конструкції, будь то багаторазові або одноразові електронні сигарети, існують рекомендації виробника, яких потрібно дотримуватись, щоб не стати очевидцем у питанні як вибухає вейп. До правил експлуатації належить:

  • не можна допустити попадання вологи на різьблення конектора;
  • не можна включати у роботу електронку без рідини;
  • неприпустиме підключення зарядних пристроїв, призначених для заряджання інших гаджетів;
  • не допускається перезаряд акумулятора та неповна його зарядка.

Як уникнути вибуху вейпу?

Багато хто спитає який вейп не вибухає? Теоретично будь-яка електроніка може вибухнути при неправильній експлуатації, інакше ймовірність вибуху дуже мала. Тому, щоб уникнути вибухонебезпечних ситуацій, необхідно:

  • купувати електронні сигарети найвищої якості з відповідними сертифікатами;
  • при нагріванні акумулятора замінити її негайно;
  • не допускати протікання рідини для ширяння, перевіряти цілісність ущільнювачів;
  • періодично чистити девайс та перевіряти його елементи на різні ушкодження.

Мільйони людей користуються вейпом, але вибухи відбуваються лише у 0,0000001% випадків. З 10 млн. пристроїв, що випускаються виробниками, лише одне може створити проблеми подібного роду, якщо дотримуватися всіх вищеперелічених рекомендацій.

Додати коментар або відгук

Ваша адреса email не буде опублікована.

Використовуючи цей сайт, Ви підтверджуєте, що Вам 18 років.