Шкідливість електронної сигарети без нікотину

Шкідливість електронної сигарети без нікотину

Склад рідини для ширяння

Незважаючи на те, що електронки набули небувалої популярності, вчені продовжують вести суперечку про їх шкоду для людини. Однак якщо розглядати вейпінг, перебуваючи в позиції порівняння з тютюновими виробами, всі експерти єдині на думці: електронки без нікотину на 95% безпечніші. Варто визнати, що для більш точної оцінки користі та шкоди електронних сигарет пройшло мало часу її використання, тому користувачам залишається судити вироби за відомими компонентами, що входять до складу рідини вейпу.

Будь-яка рідина, незалежно від аромату, готується на основі пропіленгліколю з додаванням гліцерину, в суміш яких приєднується необхідний ароматизатор і нікотин. Останній інгредієнт не є обов'язковим, оскільки виробники виготовляють електронні сигарети – нулівки, для вейперів, які не потребують нікотинової складової.

Електронка без нікотину – це фінальна стадія, до якої має прийти кожен затятий курець, який вирішив відмовитися від шкідливої ​​звички курити тютюн. Саме нулівки найбільш нешкідливі і застосовуються навіть для таких заходів, як клаудчейзинг (чемпіонат за кількістю пари, що видихається) і вейп-трикінг (маневри і трюки з парою).

Шкідливість від безнікотинових рідин

Щоб зрозуміти, чи шкідлива електронна сигарета без вмісту нікотину, розглянемо кожен інгредієнт рідини, яка утворює пару в процесі куріння, а саме:

  1. Пропіленгліколь – це тягуча рідка речовина, що не має запаху, з солодкуватим присмаком. Воно використовується у виробництві харчових продуктів та безлічі ліків та для виготовлення косметичної продукції. У вейпі пропіленгліколь застосовується як речовина, в якій розчиняється ароматизуючі компоненти, і як провідник, що легко розсмоктується в організмі людини. Пропіленгліколь, що вдихається в розумному обсязі, нетоксичний, але при передозуванні може викликати алергічний кашель, висипання і сухість у порожнині рота. 
  2. Гліцерин – речовина без кольору та аромату, яка використовується жодне десятиліття у косметологічному та харчовому виробництві. У складі жижі вейпу гліцерин необхідний для утворення щільної густої пари. Сам собою компонент не шкідливий, проте при передозуванні, як і пропіленгліколь, може викликати зневоднення і алергічні реакції, а також стати причиною мігрені.   
  3. Ароматизатори - це те, що відрізняє один вейп від іншого. Виробники можуть додати натуральні ароматизатори або повністю хімічні речовини, тому в цьому випадку необхідно вибирати бренд, який використовує виключно якісні компоненти. 

Шкода електронної сигарети без нікотину порівняно з тютюновими виробами мінімальна. Від вайпера потрібна помірність у використанні та вибір якісного продукту.

Вивчення короткострокових ефектів ширяння 

Вчені провели безліч досліджень, вивчаючи вплив вейпінгу на організм людини. В останньому випробуванні взяли участь 31 випробуваний, середній вік яких 24 роки. Стан здоров'я цих людей оцінювався як задовільний, при цьому в групі не було жодного курця. Ті, хто бере участь, пройшли МРТ до початку експерименту і після того, як зробили по шістнадцять затяжок тривалістю три секунди кожна. 

Результати томографії виявили зменшення кровообігу в стегнової артерії, яка вважається основною. Так впливає електронка на організм здорових людей, які не вживають нікотин. 

Як електронні сигарети без нікотину впливають на здоров'я кровоносних судин? 

Вчені на основі отриманої інформації зробили висновки, що застосування вейпу без нікотинової складової має тимчасовий вплив на судини на клітинному рівні, ушкоджуючи шар клітин. В результаті покращується кровообіг і потовщуються стінки кровотоку, що може спричинити виникнення серцевого нападу або спровокувати процес утворення інсульту. 

У цифрах результати експерименту показали:

  • звуження стегнової судини на 34%;
  • зниження пікового кровообігу на 17%;
  • зменшення показників вмісту кисню у крові на 20%;
  • зниження метаболічного кровообігу на 26%.

Користь та шкода електронної сигарети без нікотину не до кінця вивчені, проте користувач сам приймає рішення, який продукт йому потрібно використовувати. Продовжувати куріння тютюну або перейти на вейп, щоб остаточно позбутися шкідливих звичок. 

Додати коментар або відгук

Ваша адреса email не буде опублікована.

Використовуючи цей сайт, Ви підтверджуєте, що Вам 18 років.